Metod och teoretiska analytiska begrepp - Vetenskapligt progression - Examensarbete

Metod och teoretiska analytiska begrepp - Vetenskapligt progression
Kristina Bartley
 

Detta var så bra för mig, då jag missade hela förra terminen när klassen gjorde B-uppsats har jag verkligen inte haft någon aning om vad C-uppsatsen handlar om. Hur den läggs upp, jag har alltid tänkt mig en rapport men detta är så mycket mer. Även om jag inte är helt 100 än på vad jag skall skriva om har jag endå en del ideer om hur jag skall gå till väga och hur inom de tankar jag har kan lägga upp det. Vilket forskningssätt som passar till olika mål.

 

Boken "skriva för att lära" kommer också vara till stor hjälp då den ger tydliga tips och checklista på hur man skall gå till väga i skrivandet. Boken går igenom innehållet i texten, utformning, struktur och disposition men även annat som språk och uttryckssätt (2008. 193,194).

 

Kan inte förstå att det snart är sista terminen, är sjukt nervös inför examensarbetet, däremot känner man sig nu lite tryggare med den information man fått. Men bäst var endå seminariumet när vi fick i uppgift att läsa olika examensarbeten som blivit godkända och analyser dem i grupp. Det är verkligen svårt att opponera, att läsa något på ett kritiskt sätt, det var lättare att hitta alla de bra delarna. Men efter seminariumet förstod man mer vad man letade efter och hur man opponerar på varandras. Det gäller att hitta delar där det kanske saknar något och på så sätt hjälpa de som skrivit med idéer och förslag. Nedan följer stegvis hur Kristina Bartley förklarar hur examensarbetet rättas, innehållet av en vetenskaplig text:

  • Utredningsproblem
  • Syfte
  • Urval
  • Datainsamling
  • Bearbetning och analys av data
  • Resultatredovisning
  • Diskussion av resultat

Det är mycket information och mycket att ta in jag hoppas bara man kommer ihåg allt och att jag kommer på något bra att skriva om. Jag gillade verkligen den texten vi opponerade på och hoppas kunna göra ett lika bra arbete.  

 

Referense:
 
Dysthe, Olga., Hertzberg, Frøydis. & Hoel, Torlaug Løkensgard. (2008). Skriva för att lära skrivande i högre utbildning /. Enskede: TPB
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: