Konst (10 september 2014)
Konst
(10 september 2014)
För cirka två veckor sedan hade vi vår första föreläsning/workshop i "Barn och Konst" med Marie Bendroth Karlsson. Vi pratade om Estetiska lärprocesser inom Konst och fokuset var på sinnes upplevelser. De filosofer som forskade kring sensomotoriska upplevelse var Piage och Stern.
Efter föreläsningen gick vi till Komedianten för att se och reflektera kring Konst och hur man kan använda det i en barngrupp. Det svåra enligt mig här är att ställa öppna frågor så man inte lägger sina egna värderingar kring konstverket över på barnet. Meningen med att använda konst och konstskapande bland barnen är enligt Marie (Bendroth Karlsson) ett sätt att vidga barnets erfarenhets värld genom olika sinnesutryck.
Detta påvisas tydligt i en kort antologi "Konst och pedagogik" (Bendroth Karlsson m.f) där hon följer med en barngrupp i Gävle till Konstcentrum. Vid detta tillfälle är det sinnesupplevelser via känsel, hörsel och syn (lukten kommer troligen också in men påvisas inte). Rummet är relativt mörklagt, rampar och väggar är byggda för att skilja på de olika "rummen". Temat är rymden och barnen får se en kort film som de sedan via leken får bearbeta. Barnens reaktioner är väldigt spännande i den här delen då vissa tittar mellan fingrarna andra håller för öronen och de påvisar en förundran och också lite osäkerhet i den nya miljön.
Marie skriver "I leken och det praktiska arbete samlar de intryck från utställningen i diverse antagande om rymden och rymdfärder i en blandning av fantasi och verklighet, fakta och egna antaganden" (Bendroth Karlsson ss. 20-21). Under deras andra besök visste de vad som väntade och var mycket ivriga, innan filmen visades kunde de återberätta alla händelser, ett barn höll till ock med för öronen innan det höga ljudet kom. Denna gång var de mer uppmärksamma och svarade på många frågor kring rymden som de lärt sig (ss. 21-22).
Under mitt konstbesök på Komedianten blev vi först visade till ett rum där förskoleklasser, klasser barn och vuxna var välkomna att ha aktiviteter. Därefter visade de oss runt bland konsten som vid detta tillfälle var bland annat foto bilder av Annika von Hausswolff. Många av Annikas tidigare verk är iscensatta fotografier av nakna livlösa kroppar, som kommunicerar våld och utsatthet. Dessa enligt mig är inte riktigt förskolematerial. Dock några av de lättklädda bilderna som jag ansåg lättklätt kanske ett barn skulle se något helt annat då de inte har samma perspektiv och "ryggsäck" som mig. Några bilder som tilltalade mig var de bilder på förfallna hus, övergivna hus bilder på vandaliserade samhällen och övergivna av ekonomiska skäl. Dessa var djupa och sorgsna enligt mig men sättet hon visade bilderna på var fångande.


Vad har jag nu lärt mig av denna workshop och vad vill jag genom konst förmedla till barn.
Att jobba med sinnen är både spännande och lärorikt för alla åldrar. I läroplanen för förskola läser vi om att skapa minnesvärda upplevelser, " att skapa och kommunicera med hjälpa av olika uttrycksformer". Förutom Marie skriver även Angela Eckhoff (2012) om barn och konst, vikten av kreativa processer för att "Improve understanding of cognitive, imaginative, social and affective components" (s. 366). Desto fler sinnen och utrycks former en individ får lättare blir det att minnas. Jag kan verkligen se mig själv använda konst, bild och ljud för att inspirera barn till samtal, kunskap och eget skapande.
//Nathalie