Fältdagar 1,2,3

Fältdag 1

 

Första dagen var mest att lära känna barngruppen och rutinerna som fanns på avdelningen. Då jag inte varit med så små barn på några år så kände jag mig lite vilse och att få de yngre banens tillit krävde mer ansträngning, varsamhet än med de äldre barnen. Jag pratade också en del med de vuxna, berättade om min utbildning och terminens mål.

Under dessa dagar har jag lärt känna gruppen och barnen har fått lära känna mig.

Jag är i en grupp på 14 barn i åldrarna 1-3 år dock är de just nu bara 1-2 åringar då det kommit in många nya och inskolningar. 

 

Fältdag 2

 

Veckan därpå var fältdag 2, nu kände jag mig lite tryggare i gruppen då jag visste lite mer om barnen. Vilka som behövde lite mer tid att lära känna mig och de som inte hade några problem med mig som ny bredvid dem. Vilka som ville testa den nya fröken lite extra och så vidare. Under detta tillfälle pratade jag mer med min handledare om vad mitt didaktiska material skulle kunna vara, utifrån vad jag sett gav jag några idéer. Min handledare berättade att gruppen just nu inte har något tema utan jobbar med inkludering och turtagning för att barnen skall trivas i förskolan. Min grupp jag kommer vara med mest är 2 åringarna och gruppen kallas ugglorna. 

 

Min handledare berättar vidare att de pratat på att starta något snart, men att det då blir jätte bra att jag startar något och så arbetar vi tillsammans därifrån. Så med inkludering och turtagning i åtanke, men också att barnen är väldigt små och nya i de flesta estetiska aktiviteter hade väldigt fria tyglar. Jag berättade om, textilen vi haft vilket skulle vara en rolig aktivitet att göra med barnen, men hade ingen djupare tanke på hur jag ville gå vidare. Barnen verkade älska att leka med färger och måla men även trolldegen var en stor aktivitet på förskolan. Då introducerade jag en ide med leran som vi haft med Mats Andersson, att då genom någon form av saga introducera den för att barnen sedan själva skulle skapa något. Sedan därefter får vi se vad barnen intresserade sig mest av och utgå därifrån.

 

Min handledare tyckte det lät som en bra ide så jag arbetade på idén tills tredje fältdagen.

 

Fältdag 3

 

Även denna dag gick som de övriga gick åt mycket åt att läsa sig rutinder och bara leka och observera med barnen. Jag kände mig snabbt delaktig i arbetsgruppen då kollegorna är härliga med mycket energi, de jobbar bra tillsammans och tar upp saker som de tycker är toppen men är heller inte rädda för att ta upp saker de tycker inte funkar. Det är på så sätt verksamheten växer och kan bli bättre.

 

Det finns så mycket jag kan skriva om denna förskolan då den har så mycket av de delar jag anser en förskola skall ha. Avdelningarna samarbetar mycket tillsammans och även om alla har sina förskolelärare känner de, de andra också. Barnen har också en bra gemenskap med varandra även om de skivas ibland, "barn är ju endå barn". Överlag på hela förskolan har de inbjudande rum för alla aktiviteter, en ateljé för bygg, konstruering, konst och målning, rörelserum för hinderbanor, gunga, hänga i ringar, ruschkana och så vidare. De har en scen med utklädningssaker, byggrum, dockvrå, kök, bilbanor, sinnesrum, mindre rum och så vidare.

 

Det kändes väldigt rligt att vara tillbaka här då jag missade förra terminen på grund av min utlandstermin i Kenya. Man får verkligen perspektiv på saker, mycket som fått mitt huvud att snurra lite. Men kunskap är till för att ta till sig och sedan blanda om den till sin egen. Jag håller nog fortfarande på med blandningen tror jag.  

 

 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: