Konsthallen i Borås
Konstmuséet i Borås
11 oktober
Lisa, Ida och jag i Borås. Jag är inte jätte van att gå på Muséeum men det blev ändå en väldigt rolig dag. Vi gick och diksuterade vad vi såg först från vårat perspektiv men cokså hur vi tror ett barns perspektiv och hur man vidare skulle kunna använda tankar, idéerna i en barngrupp.
Min första tanke var, att om barnen är intresserade av att måla och konstruera kan man efter besöket skapa sin egen galleria.



Abstrakt eller konkret? Utifrån Mat Andessons föreläsning/workshop i bild pratade vi även mycket om bilden var abstrakt eller konkret om fokuset ligger vid den optiskamedelpunkten. är bilden i rörelse, dynamisk eller är den statisk, stillastående. Bilden ovan är ett exempel på en tavla vi inte riktigt förstod. Vädigt enkel tavla men något abstrakt.

Barn perspektiv, Denna tavlan är för mig konkret med fantasi. Man ser vad det föreställer men den är också lite läskig, med gubben som liknar "skriiet" mitt i bilden. Denna bilden hade varit intressant att höra ett barns åsikt om. Vad ser du, vilka är med i bilden, vad gör de?
Enligt mig ser pojken rädd ut, kanske det är spöket under hans säng. Eller så läser han en bok om monster, eller möljligtvis är det pappa när han blir frustrerad för man inte har städat sitt rum. Mycket tankar kan skapas av en bild. Fårgan är sedan hur vi går vidare med dem som pedagoger?


Att rita och konstruera av något. Att ha foton och sedan försöka konstruera det i 3D eller vise versa är något som ofta händer i förskolan. Även i en sådan aktivitet kan man lära mycket om fomer och mönster. Språket ör alltid en väsentlig faktor i alla aktiviteter. Speciellt om det är sammarbete involverat. Som att konstruera ett hus tillsammans, eller rita en karta eller skattkarta utifrån lekplatsen. Man pratar då mycket om avstånd, antal, "hur långt är det mellan...", hur många sådanna ser vi". Språket och mattematiska begrepp är Läroplanen för förskolans många strävansmål.

Att kolla långt bort och nära. Första gången jag kollade på den tyckte jag den såg ganska harmonisk ut. Men bilden nedan när vi kollar närmre, ser den väldigt läskig och hemsk ut.


En abstrakti bild, vi kan inte se vad det föreställer men det händer väldigt mycket i den. Denna tavla är något jag direkt kan relatera till förskolan då många bilder barnen målar ofta är abstrakta. Även om man inte alltid kan utyda vad det föreställer fins det ofta många tankar och känslor bakom en bild, därav blir språket en vesäntlig del i skapandet.



Konst är inte bara tavlor utan kan även vara figurer av lera, sand, jord, mjöl, man kan forma och konstruera i olika materialer.
Trots att jag hade så få förväntningar på museet tycker jag ändå att måna tankar väcktes. Man kan få ut mycket av en bild i diskussion med andra. Att höra och acceptera andras syn och åsikter är också något som skall prägla verksamheten enligt Läroplanen för förskola.
Referenser:
Mats Andersson Högskolan i Borås
Läroplanen för förskola 98 (rev. 2010)