Litteratur Seminarium Textil
- ”Räkna med Textil” var ett projekt som arbetade med barns förståelse för teoretiska begrepp utifrån ett praktiskt arbete. Vilken är din inställning till att använda textil som redskap? Möjligheter, svårigheter? Reflektera även från dina egna erfarenheter från de textila workshoparna.
- Välj ytterligare ett kapitel som hör samman med något av workshopstillfällena och fundera över hur du skulle kunna planera för denna teknik i din kommande yrkesroll som förskollärare.
· Vilka utmaningar innebär det?
· Vilka svårigheter ser du?
- Vilka material och återanvända saker skulle man kunna använda, både för att spara pengar, men kanske främst för att återbruka och spara på miljön.
Mitt tänkta val av aktivitet är broderi då jag själv som liten gillade att sitta och sy, mestadels korsstygn eller "bundet broderi" namnet "lär genom textil" använder (2010 s. 68). Det var lättare när det fanns rutor och då även lättare att se ett mönster. Under våran workshop fick vi pröva på fritt broderi vilket även detta var roligt men också svårt då vi inte hade några linjer att följa. Däremot utvecklades vårat fria broderi till att vi målade på tyget och därefter kunde följa våra linjer detta underlättade vart man skulle gå in och ut. En annan utmaning jag funderar på i en sådan aktivitet är hur man kan anpassa det för de allra minsta då de inte än utvecklat finmotoriken och materialet är inte anpassat för 1-2 åringar.
Vidare om jag skulle hålla i en aktivitet som detta skulle jag som i boken "Lär genom textil" (2010) välja fritt broderi (som en utmaning för barnen och mig) (ss. 65,66). Jag hade också velat använda färgat tyg eller tyg med textiltryck då det blir mer "spännande mönster som bildas. Materialet för detta skulle vara tyg i olika färger eller som barnen gjort egna tryck på. "tråd i olika färger och kvaliteter beroende på barnens ålder" (s. 65). Sax, nålar, pärlor och paljetter för att göra det roligare. Kylram eller sybåge för att underlätta eller stabilisera syningen. Om förskolan hade ett tema exempel rymden hade jag riktat in uppgiften utefter det.
Broderi i grupp och med rymden som tema har barnen redan gjort textilmålningar i samma anda vidare nu skall det broderas på tyget för att förtydliga. Under processen kommer barnen att samtala om vad från rymden de vill brodera eller hur de skall fylla i sin redan trycka bild, kanske de bara vill så på paljetter, därav berikas språket. Det berikas även naturvetenskapligt då de uppmuntras att prata om vad som finns i rymden. Slutligen med språket och rymden i fokus måste de avgöra hur mycket, hur långt, hur många de behöver för att fullfölja aktiviteten då kommer mattematiken in. Allt detta är mål utifrån läroplanen för förskola (rev. 2010 ss. 10,11). Under aktiviteten stöttar pedagoger med broderiet och ställer ledande/öppna frågor för att hjälpa och berika processen.
Björkdahl Ordell Susanne, Eldholm Gerd, Hagstrand Velicu Kerstin. (2010) Lär genom textil. Borås