Textilmuseet och workshop
Hejsan
Jag, Ida och Lisa åkte 11 oktober till Textilmuséet och därefter hade vi workshop 21 oktober
Under terminen's gång skall vi ha besökt olika museeum, men varför kan man då tänka, hur skall olika museeum inspirera mig som pedagog och barnen till att utforska och lära genom krativitet. Hur kan jag som pedagog kunna använda detta i ett projekt eller temaarbete? Hur skall jag som pedagog integrera detta på ett klokt och naturligt sätt i förskolans vardagliga verksamhet? Vad skulle barnen tycka vara intressant och hur går vi vidare med deras ideer?
Under dagen i Borås tog vi väldigt många bilder, men som med allt får man välja ut några få. Nedan följer bilder på först våran tur på museet och sedan våran Workshop med Karin Olsson Lindström som jobbar på textilmuseet i Borås och Textilhögskolan. Karin hade oss oss en dag då vi fick pröva på olika aktiviteter inom textil.

Ingången till Muséet.
Enligt mig inbjudande och roligt, fick även vet under workshoppen att med hjälp av bidrag från allmänheten och även andra delar av världen. Satte konstnären Sandra Magnusson ihop detta konstverk från över 1000 olika bidrag.



Tänk dig en värld utan textil!


Förutom att det fanns mycket att se fannd det även saker att pröva. Här ovan och nedanför följer några exempel som jag, Ida och Lisa gladeligen testade och lekte med under vårat besök. Bilden över, en enkel och rolig aktivitet som skapar ett enligt mig väldigt coolt konstverk som alla kan vara leaktiva i. Bilden nedan flätning står även om det i "lär genom textil" (2010) där band och snoddar är i fokus (s. 71).


I kapitlet om band och snobbad skriver de även om utbytet i Kenya som högskolan i Borås har med "Muranga Teachers Training College". Jag blev så glad men samtidigt lite ledsen. Jag var i väg på detta utbyte våren 2014. Och det var verkligen den bästa upplevelsen någonsin. De lärde mig så mycket och jag tror jag kunde lära dem en del också, däremot allt det jag lärt mig denna terminen önska jag jag kunde innan. Finns så mycket ideer och lärorika aktiviteter vi kunde gjort. Som detta flätning, jag hade hur mycket garn med mig som helts. Eller konst överlag leran där och vatten skapar en jätte bra lera att forma och bygga med. Att jag inte tänkte på det tidigare när jag hade lektion med en åk 7 på en "primary school" i Kenya. Det är sant som de säger man lär så länge man lever.

Bilden ovan var också rolig vi prövade göra olika former och möster tillsammans. Barne i förskolan jobbar mycket med mattematik och former detta skulle kunna vara en aktivitet i mängden för att förtydliga och kreativt lära om mönster och antal.

Museet är inte bara roligt för barn, pröva kläder och känna på alla de olika materialen är otroligt spännande och roligt, vidare kan man diskutera vad olika material är gjorda av och vart de kommer i från.

Här ser vi en barnjacka från tidigt 1900-talet. Förutom alla nya och frächa saker som finns på museet finns även mycket historia.


På övervåningen fanns en hörna att pröva nya och gamla kläder. Hur såg man ut förr, vad hade man för kläder.


På övervåningen fanns en hörna att pröva nya och gamla kläder. Hur såg man ut förr, vad hade man för kläder.

Det som också var väldigt inspirerande var att var du än kollade fanns det något konstnärligt och inspirerande att hitta. Som bilden ovan visar. Tänk dig ett tråkigt stacket varför inte låta barnen pynta det. Jag gav exemplet till min praktik då de håller på med färg just nu, de har prövat vattenfärg, lera, varför inte även använda tyger och göra mönster.

Som jag nämde tidigare allt på museet var roligt spännande och inbjudande, tänk att sitta och vila kan vara kul. Tur man har barna sinnet kvar =). Här konstaterade vi att vi snyrrade runt runt runt, i en cirkel. Men inget hände om jag satt helt still jag var tvungen att lägga tyngd fram och tebax för att få igång rotationen. Barna genom att vila i Textilmuseet fick vi in lite matte och fysik.

Som jag nämde tidigare allt på museet var roligt spännande och inbjudande, tänk att sitta och vila kan vara kul. Tur man har barna sinnet kvar =). Här konstaterade vi att vi snyrrade runt runt runt, i en cirkel. Men inget hände om jag satt helt still jag var tvungen att lägga tyngd fram och tebax för att få igång rotationen. Barna genom att vila i Textilmuseet fick vi in lite matte och fysik.
Textilmuseet ser jag som ett besök som är roligt och lärorikt för alla åldrar, man får se, känna, pröva i en färglad och rolig miljö. Bredvid alla aktiviteter tavlor och dylikt hängde alltid en text bredvid som verättade lite om materialet, dess historia och hur man kan använda det.
Dagarna efter vårat besök på museet kom Karin Olsson Lindström och hade Workshop med oss om Textilmuséet. Nu fick vi mer konkret vad vi kan göra i gupper med barn.
Workshop

Temat är insekter och vi skall skapa dem via tyg.

Materialet vi hade till förfogan. Vi fick sedan skapa fritt, Limma ihop, sy ihop, symaskin eller för hand, knyta ihop.

Våra insekter.

Därefter fick vi lära oss att väva, jag har gjort det förr men tycker det är roligt. Man får bestämma hur många färger ma vill ha, hur lång och stor den skall vara. Du kan göra den för skoj skull eller kanske du vill använda den som en matta i din lek senare. Har man ett tema med att i 3D skapa ett samhälle, bilbana, hus är detta ett bra sätt att skapa rekvisita på.

Vidare under dagen var vi även på Konstmuséet i Borås kommer under nästa inlägg.
Karin Olsson Lindström (20141021) Textilmuseet i Borås och Textilhögskolan