Matematik, kemi och fysik med Berta

Navet 2
Anna Gunnarsson
(4 december)
 
Denna dag var Anna på besök igen men hade med sig Berta från Navet, och berta älskar att exprimentera. Även denna dag var otroligt lyckad med kemi och fysik, det gick lite fort men var så mycket som skulle hinnas med, tror vi hade kunnat hålla på i evigheter med att blanda och pröva.
 
För att kunna göra dessa experiment behövs:
- Bikarbonat
- Olja
- "Fissaft" (färsk rödkål hackad i bitar, som varit i frysen mins en natt och sedan kockas upp)
- Cirtonsyra
- Socker
- Färg (röd, blå, gul, grön)
- Vatten
- Kaffe filter
- Sugrör
 
 
Berta sprutar eld genom sporer från en lummer.

 
Klicka på bilden så hittar du vart du köper Bertas packet med sagor och expriment.



Exprimentet som följer innehåller socker, vatten och färg.
I den blå ligger inga sockerbitar,
i den gula 4 sockerbitar,
i den gröna 8 sockerbitar,
i den röda 16 sockerbitar.
 
 
Det vi ser här ovan är blandningen från den färg med flest sockerbitar längst ner (röd) och den med inga sockerbitar högst upp (blå). Detta på grund av denicteten i vattnet.

 
 
Din egen lavalampa.
Exprimentet ovan kräver Olja, bikarbonat och "fissaft".
Du har ett rör med bikarbonat i botten, därefter häller du i oljan och till sist häller du successivt i "fissaften" och väntar på reaktion. Fissaften ändrar färg på grund av Ph-värdet och fissaften reagerar med bikarbonatet. Testa!
 
 
Fjärilen, till fjärilen behövs ett kaffe filter, ett sugrör, fissaft, bikarbonat och citronsyra.
Man täcker hela kaffe filtret med fissaft och därefter strör över med bikarbonat och citronsyran. När den sedan torkat klipps ett hål i sugröret och träs på därefter har du en fjäril.

 
Att göra en Figur och i detta fall en drake, dock är processen dit roligare. Du fyller ett fat med bikarbonat, därefter har du färg blandat med fissaft som du sedan sprutar på hej vilt. Och varför inte hälla i lite citronsyra bara för att se vad som händer. Denna proces kan du exprimentera med länge men till sist kan du även lägga teckningar figurer uppe på som sedan får ett härligt mönster.

 
Vi leker med tyngdkraften, det behövs en mjölkkartong, papper och färg. Täck hela mjölkartongen i pappret då den inte syns, därefter är det bara att börja hälla olika färger i olika ordningar och se vad som händer. Detta var för mig bästa aktiviteten i dag, enkelt roligt och blev riktigt häftiga mönster, genom att fota dem och hänga upp på väggen sparar jag mina konstverk. Att blanda estetiska lärandeprocesser med de digitala kan man spara och återkoppla med barnen vad man gjort och vad som händer, varför åker färgen ner, vad händer om vi blandar dessa och så vidare.


Blanda fissaft med citroncyra ellet bikarbonat massa skoj händer 👍 och fina färger. 




 Till sist blandade vi i en balja färg färg vatten och sopa tills det bubblade. Därefter la vi ett vitt papper över och ovan ser ni resultatet. Enkelt roligt konstverk.
 
Alla dessa expriment är enkla roliga och bra, Man vet inte riktigt ur bilden kommer bli men processen är spännande, inbjudande och rolig. Mängder, antal, språk och kommunikation präglade hela dagen även om det handlade om fysik och kemi. Finns inga linjer eller större ramar att följa utan det är bara att exprimentera och ha roligt. Verkligen något jag rekomenderar att pröva ute på förskolor, förskoleklasser och skolan.
 

 Anna Gunnarsson, Navet, Campus Varberg
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: